Çerkes Gelenekleri Çerkes Kültürü
Çerkeslerin günümüze kadar devamlılığını sürdüren geleneklerin birisi de "kaşenlik adetidirDÜNYA'NIN EN BÜYÜK ADIGE (ÇERKES) BAYRAĞI KAHRAMANMARAŞ'TA GENÇLER TARAFINDAN YAPILDI.
ASLINA UYGUN BAYRAK ÖLÇÜLERİ İLE YAPILMIŞTIR
Çeçenistan Cumhurbaşkanı
Görev süresi
9 Kasım 1991 – 21 Nisan 1996
Yerine gelen
Zelimhan Yandarbiyev
Kişi bilgileri
Doğum 15 Nisan 1944
Ölüm 21 Nisan 1996
Grozni Vatandaşlığı Çeçenistan Milliyeti Çeçen Bitirdiği okul Harp Akademisi ,Üniversite Mesleği Asker,Siyasetçi,Aktivist
Cahar Dudayev, (Rusça:Джоха́р Муса́евич Дуда́ев) (d. 15 Nisan 1944 – 21 Nisan 1996).
Tartu Anıtı
Çeçenistan'ı özgürlüğü kavuşturan Cahar Dudayev, Çeçenistan'ın Yalho köyünde doğdu.23 Şubat 1944'te Sibirya'ya sürgün edilenlerin arasına katıldığında henüz, annesinin kucağında, 15 günlük bir bebekti.
Çocukluk yılları Sibirya bozkırlarında çok güç şartlar altında geçti. Orta öğrenimini Sibirya'da tamamladı. 1962 yılındaTambov Askeri Pilot Yüksek Okulu'ndan, 1966 yılında da "Uzak Mesafe Uçakları Pilot ve Mühendis Yetiştirme Yüksek Okulu"'ndan mezun oldu.1974 yılında Gagarin Hava Harp Akademisi'ni de bitiren Dudayev, 1. Sınıf pilot ve mühendisunvanını kazandı. SSCB hükümeti tarafından kendisine '12 madalya verildi.Tümgeneralliğe yükseldi. Sovyet tarihinde stratejik hava kuvvetleri'nde tümen komutanı olmayı başaran ilk müslüman olarak adından bahsettirdi.
1989'da Estonya'da stratejik hava kuvvetleri filoları komutanlığında görev yaparken Baltık Ülkeleri'nde başlayan bağımsızlık hareketlerinin kuvvet kullanılarak bastırılması için Moskova'dan emir aldı. Ancak bu emri yerine getirmedi ve adı isyancı generale çıktı. Moskova bu itaatsizliği hazmedemedi ve Dudayev, ceza olarak askeri birliği ile birlikte Grozni'ye sürgüne gönderildi. 1990 yılının Mayıs ayında görevinden istifa etti. Rusya bu "isyancı" komutanın önderlik edeceği birçok olaya gebeydi.
Kasım 1990'da toplanan Çeçen Halkının Kurultayı'na davet edildi ve sonradan "Çeçen Milli Kongresi" adını alan bu halk meclisinin icra kurulu başkanlığına seçildi.
19-21 Ağustos1991'de Gorbaçov'a karşı girişilen başarısız darbe teşebbüsü sırasında darbecilerin karşısında yer aldı. Sonrasında, darbecilerle işbirliği yapan Çeçen-İnguş Cumhuriyeti Hükümeti'ni düşürmek için başlatılan halk hareketinin başına geçti. Demokratik güçler, aydınlar ve tüm Çeçen halkı kendisini destekledi. 27 Ekim 1991'de yapılan seçimlerde %85 oranında oy alarak Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı'na seçildi.
Cahar Dudayev, Rusya'nın 11 Aralık 1994 tarihinde Çeçenistan'a karşı başlattığı askeri harekete karşı halkına "Cihad" emrini verdi. Böylece Çeçenistan karşı saldırılara geçti. Dudayev'in önderliğindeki Çeçen halkı, iki yıla yakın bir süre devam eden bağımsızlık mücadelesi verdi.
Cahar Dudayev 21 Nisan 1996'da bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Ölümünün ardından Rus asıllı eşi Alla Dudayeva, Cahar Dudayev'in mücadelesini anlatan "Milyon Birinci" isimli kitabını yazdı. Kitap, Türkçeye de çevrildi.
Çerkeslerin Anavatanı Turist Kaynıyor
Rus turistlerin bu yıl Antalya yerine Soçi’yi tercih etmeye başladıkları bildiriliyor.
Kırım’ın ilhakı ardından Batı dünyası tarafından Rusya’ya yönelik uygulanan ekonomik yaptırımlar Rus turistlerin tercihlerini de etkilemeye başladı. Bu yıl iç turizm rezervasyonlarının arttığı Rusya’da tercih edilen bölgelerin başında Soçi geliyor.
Soçi Belediye Başkanı Anatoliy Pahomov’un yaptığı açıklamaya göre turizm sezonunun açılmasına az bir zaman kala Soçi’de paket turların neredeyse yüzde 90’ı dolmuş durumda. Soçi 2015 yılı içerisinde en az 5,5 milyon turist ağırlamayı hedefliyor.
Rus tursitlerin daha önceki yıllarda Antalya’yı tercih etmelerine ragmen bu yıl ekonomik kriz sebebiyle iç turizme ve Soçi’ye yöneldikleri bildiriliyor. Antalya’ya gelen Rus turist sayısında bu yıl yaklaşık yüzde 47’lik bir düşüş kaydedildi.
Turist artışını “Soçi halkının 100 yıllık hayali gerçek oldu, kent yıl boyu tatil mekanı oldu” diye yorumlayan Soçi belediye başkanı, kentteki kış turizmindeki doluluk oranının da yüzde 65 seviyesine geldiğini açıkladı.
2014 yılı Şubat ayında, tarihi Çerkesya’nın başkenti ve Çerkes Soykırımının sembol şehri olarak kabul edilen Soçi’de, Rusya tarafından Kış Olimpiyatları gerçekleştirilmişti. Dünyada Çerkeslerin yaşadığı bir çok ülkede gerçekleştirilen protesto gösterilerin de Çerkes kurumları olimpiyatları “soykırım olimpiyatları” olarak adlandırdılar.
Çerkes Soykırımının ardından 1864 yılında Rusya tarafından topraklarından sürülen Çerkesler şu anda dünyanın bir çok ülkesinde dağınık olarak yaşıyorlar.
Son zamanlarda Adıge'lik sadece aaa sende mi Çerkes'sin nidalarıyla nefes alıyor bu bir millet için acı verici bir gerçek milletler dilleriyle dinleriyle birbirlerinin peşinden koşarak emek vererek ilerlerken biz cegu (düğün) mu var hadi gidelim şeşen (Çerkeslerde bir oyun) mi var hadi oynayalım
Peki ya dil ??? Ya Xabze ???
Ya aslında öğrenmek istemiştim ama zamanım yoktu ya peşinden gitmem isterdim ama imkanlar el vermedi (ceugdaydı kaşen bulmaya çalışıyordu) aslında üşendi zor geldi harfleri çıkaramadı bir daha denemedi sonra bahaneler türetmeye başladı eee peki sonra sonra ne mi oldu sürgünde sadece Adıgebze (Adıge dili Çerkes dili) bilen başka dillere aşinalığı bile olmayan bir halk Adıgebzeyi bu dilin zenginliğini yabana atmaya başladı ya Ubıhça bence bu bizim kanayan yaramız bir uyarı mahiyetinde bir uyanış için telkin olması gerekirken biz hala dikkat etmiyoruz evet millet (dikkatinizi çekerim 'millet') bünyesinde 80 civarında sessiz harf ve 1 sesli harf bulundurun bir dil artık kullanılmıyor hı bunun neden olduğunu sizde bende çok iyi biliyoruz bu bir milletin uyarısıdır dikkate alınıp harekete geçmesi bilinçlenmesi gereken bir uyarı bu yazıyı sonuna kadar okur musunuz bilmiyorum ama umut ediyorum söyleyeceklerim şimdilik bu kadar.
Bir çok geleneğimiz şehirleşme ve benzeri sebeplerle unutuluyor maalesef.İşte,Yılmaz Dönmez'in kaleminden Unuttuğumuz bir gelenek: YÜRÜME ÇÖREĞİ.
Unuttuğumuz bir gelenek: YÜRÜME ÇÖREĞİ.
Çocuk yürümeye başlayınca adam olmak üzere ilk adımı atmış sayılarak gelecekte seçeceği meslek hakkında bilgi edinmek için annesi büyük ve süslü bir çörek yapar. Çöreğin üzerine çocuğun cinsiyetine uygun olarak kalem, kitap, silah, çekiç veya iğne, makas, yüksük gibi nesneleri koyar. Ondan sonra aile fertleri huzurunda merasim için süslediği çocuğu kaldırarak çöreğin kenarına ayağı ile hafifçe temas ettirir. Sonra çocuğunu üzerindeki nesnelerden birisini almak üzere çöreğin yanına oturtur.
Çocuk doğal olarak gözüne hoş görüneni alır. Aldığı şeye göre anne de çocuğunun meyillerini anlamış olurdu. Örneğin silah aldıysa asker, kitap veya kalem gibi şeyler almışsa bilgin, çekiç aldıysa sanatkar olacağına hükmeder.
| |||||||