KIRIM TATARLARI DÜNYANIN, RUSYA’NIN POLİTİKALARINI SOYKIRIM OLARAK TANIMASINI İSTİYOR

0 Yorum


Dünya Kırım Tatarları kongresi katılımcıları, küresel toplumun Rusya’nın 1783 yılından itibaren bugüne dek Kırım Tatarları halkını imhasını ve tarihi vatanları olan Kırım Hanlığını yok etmesini soykırım olarak tanıması çağrısında bulundu.
Özgürlük Radyosu çağrının kongrede küresel toplum ve Birleşmiş Milletlere yapıldığını bildiriyor.
2 Ağustosda kabul edilen çağrıda, Kırımın 1783'de Rusya tarafından işgalinden sonra, Rusya’nın geçmişte ve bugünde Kırım tatarları topluluğuna Kırım yarımadasını terk etmeleri için sistematik olarak baskı uyguladığı belirtiliyor.
19. ve 20. Yüzyıllar arası 1,5 milyon Kırım Tatarı anavatanlarını terk etmek zorunda bırakıldı. Sovyetler Birliği saltanatı döneminde sadece entelektüel sınıf ve manevi kültür unsurları yok edilmekle kalınmadı aynı zamanda 18 Mayıs 1948'de Kırım Tatarları temsilcileri sürgüne tabi tutuldu. Çağrıda belirtildiği üzere ; Sürgün edilenlerin trajik koşullarda, kalan Kırım Tatarları nüfusunun neredeyse yarısı ise soykırım şartları altında öldü.
Aynı şekilde çağrıda altı çizilen bir nokta ise Sovyetler Birliğinin Kırım Tatarlarının Kırıma geri dönmeden sürgün edildikleri yerlerde kalmaları için tüm imkanları kullandıkları.
Kongrenin yaptığı çağrıda şu şekilde ifade ediliyor: 'Bugünkü Rusya Federasyonu, Çarlık Rusya’nın ve Sovyetler Birliğinin 'mirasını devralarak', 28 Şubat 2014'de tüm uluslar arası normları ve insan haklarını yok sayarak, Kırım yarımadasını ilhak etti. Şimdiye kadar ve bugüne dek Rusya sistematik olarak Kırım Tatarlarının temel hak ve özgürlüklerini görmemezlikten gelen asimilasyonu hızlandırmak için baskı uygulama, cinayet, hapis cezası, direniş gösteren ve uygulamalara karşı duranları sürgün etme poltikalarını izlemeye devam ediyor.
UNİLAN sitesinin notu: Dünya Kırım Tatarları Kongresi 1-2 Ağustos arası Türkiye’nin başkenti Ankara’da gerçekleştiriliyor. Etkinlik, Kırım Tatarları aktivistlerinin Rus güvenlik servisinin takibinden dolayı, Kırım Tatarlarının anavatanları Kırımda düzenlenmiyor. Aynı şekilde Kırım Tatarları liderleri Mustafa Cemilev'in ve Rıfat Çeburov'un yarımadaya girişleri yasaklanmıştı.
2014 yılının Mart ayında Rusya Kırım'ı ilhak etmişti. Ukrayna ve Batı bunu tanımayarak bölgeyi Ukrayna toprakları olarak kabul ediyor.


Benzer Yayınlar

Hiç yorum yok: